dilluns, 29 de maig del 2017

COMIAT

Ha arribat l'hora de fer una pausa! No m'acomiado, ja que sé que aquest bloc no es tanca avui, sinó que seguirà en un futur i no molt llunyà. Les TIC formen part de mi, per tant part de tots els que m'envolten. Espero que aquest bloc hagi canviat mirades de tots aquells que m'heu estat seguint, veient tots junts el potencial que tenen les tecnologies i en concret, dins l'aula. 

Gràcies a aquest espai he pogut reflexionar sobre la utilització didàctica de les TIC a les escoles, coneixent nous recursos i materials, veient noves metodologies, i creant aplicacions, entre d'altres aprenentatges. Per a poder fer un recull del dossier personal d'aprenentatge, he creat un vídeo amb l'aplicació Powtoon.



dilluns, 15 de maig del 2017

LES TIC A L'AULA DE PRIMÀRIA

CODIS QR
Els codis QR és una imatge interpretada com un hipervincle. Emmagatzema informació en un codi de barres bidimensional (2D). Tret característic 3 quadres a les puntes que permeten detectar la posició del codi al lector.
Punts forts:
  • Referència fàcil de crear, llegir i utilitzar que t’envia a qualsevol informació.
  • Comoditat en buscar informació de resposta ràpida.
  • Crear-ho és gratuït.
  • Accedir des de qualsevol lloc a la informació.
  • Varietat de possibilitats: ampliar continguts, complementar informació.
  • Introduir la realitat augmentada a les escoles.
  • Té en compte les intel·ligències múltiples.

Punts febles:
  • Necessitat de tenir un dispositiu a mà
  • Limitació:
    • D’espai: poden emmagatzemar com a màxim 3Kb de dades binaries
    • De connexió: depenent de la finalitat es necessita Internet
Per concloure cal donar importància en la immediatesa que ens donen els codis QR, per tant, la necessitat d'incloure-les a les escoles tot mostrant les diferents possibilitats i sent conscients d'estar equipats per a poder fer-ne ús. 

dijous, 11 de maig del 2017

LES TIC A L'AULA DE PRIMÀRIA

GAMIFICACIÓ

La ludificació, o també coneguda com a gamificació, ve del terme adaptat de l’anglès gamification definint-la com l'ús dels elements i de la mecànica del joc en contextos aliens a aquest, amb l'objectiu d'orientar el comportament de les persones i aconseguir determinades fites, com per exemple aconseguir una vinculació especial amb els usuaris, incentivar un canvi de comportament o transmetre un missatge o contingut.

S’ha de tenir en compte que:
  • Ha de ser voluntari
  • Ha de tenir un objectiu (per exemple resoldre un repte)
  • Ha de tenir un sistema de regles

La gamificació ens parla del plaer de jugar, d'aquelles sensacions i emocions que ens transmet el joc mentre estem immersos en ell. A l'escola s'han de possibilitar espais on el joc, i aquest plaer per aprendre, siguin els motors d’un aprenentatge significatiu. Així doncs, utilitzant la gamificació aconseguiríem aquestes ganes d’aprendre i de saber a partir de la motivació que ens aporta el joc.

Com a mestra veig molt potent la idea d’utilitzar la gamificació a les aules i cal buscar la manera de dur-ho a terme amb els infants d’una manera contextualitzada i amb uns objectius definits. A més, la gamificació pot aportar un treball on es posin en joc continguts diferents aconseguint així, una transversalitat en les diferents àrees.
Cal afegir que la gamificació també pot potenciar la relació entre els alumnes fent-los treballar de manera cooperativa i construint aprenentatge conjuntament. També seria interessant veure els rols que prenen els alumnes dins d’aquesta nova manera d’ensenyar i com responen els nens amb dificultats d’aprenentatge. Si fem referència a la teoria de les intel·ligències múltiples de Howard Gardner, veurem que cada infant té vuit intel·ligències que s’han de desenvolupar, encara que des de les escoles normalment es potencien només algunes en concret. Si utilitzem la gamificació i col·laboració a partir del joc, és molt probable que puguem arribar a les diferents capacitats o intel·ligències dels infants gràcies a les seves diverses aplicacions i tipologies (visual, cinestèsic, musical…). La gamificació pot ser utilitzada des de molts àmbits i enfocaments diferents donant resposta a les diferents necessitats o motivacions que puguin tenir els infants d’una aula.
També considero que és necessari definir uns objectius concrets abans de dissenyar la proposta educativa per tal de poder treballar exactament el que ens havíem plantejat des d’un inici. Treballar a partir del joc pot ser molt divertit però cal tenir clar què és el que volem treballar i aconseguir.  En un primer moment aquesta metodologia de treball pot ser que desperti inseguretat i dubtes en les famílies pel fet de ser tan innovadora i no es vegi plasmat a curt termini el treball dut a terme. Tot i així, veig necessari explicar tantes vegades com sigui necessari a les famílies el motiu pel qual utilitzem aquest tipus de metodologies basades en la interacció, cooperació, joc i motivació dels infants.
Per concloure, dir que està en les nostres mans potenciar aquest tipus de metodologies i portar aquestes vivències a les aules incentivant el gust per aprendre. Hem de recuperar el joc com a eina d’aprenentatge, així com l’essència que ens connecta amb la creativitat, la descoberta, la curiositat i la passió. Jugar no és només de nens, els adults també juguen, ja que és una font molt important de progrés i aprenentatge al llarg de tota la vida.
EL BON ÚS DE LES TIC PER PREVENIR L'ASSETJAMENT ESCOLAR
Quan es parla de bullying, de seguida es pensa en l’assetjador i en la víctima. Però sovint s’oblida que, perquè l'assetjador tingui èxit, li cal un públic, un grup d’alumnes que li riguin les gràcies o, si més no, observin la vexació sense dir res. Hem d'aconseguir que el màxim nombre possible d’espectadors trenquin el silenci i es posicionin a favor de l’assetjat.
Actualment trobem a les xarxes un vídeo anomenat "El Langui y 12 Meses buscan valientes contra el acoso escolar", a continuació el podeu veure:


Per mala sort, avui en dia encara tenim casos d'assetjament. Moltes vegades no sabem diferenciar entre els alumnes si algun n'està patint, és per això que necessitem ajuda. Tanmateix, si ens informem, veurem que tenim a l'abast aplicacions sobre aquest tema tan actual i que ens afecta a tots i cada un de nosaltres, ja siguem mestres, pares o societat.

The buddy tool

Bullying no more

Bullysemaforo  

No al acoso escolar

Basta de bullying

Per concloure cal dir que el més important és quedar-se amb les 3 paraules clau que segueixen un procès:

Prevenir Detectar Socórrer

Per més informació, considero molt interessant un article del diari Ara sobre un nou mètode per eliminar l'assetjament escolar anomenat KIVA.

GEOLOCALITZACIÓ

Vet aquí, la utilització dels mòbils a l'aula. Per geolocalització s'entén, localitzar una persona, objecte, empresa, etc. en un lloc geogràfic exacte determinat per unes coordenades. Com a mestres hem de veure la potencialitat de les TIC en aquest camp de la geolocalització, ja que gràcies a les tecnologies localitzar quelcom s'ha tornat més ràpid i eficient. Una aplicació per poder provar i presentar als nostres alumnes a l'aula podria ser EDULOC, una eina que permet a professors, alumnes i famílies poder crear itineraris, escenaris i experiències basades en la localització.

dilluns, 8 de maig del 2017

LES TIC A L'AULA DE PRIMÀRIA

APPS A L'ESCOLA

El terme app va aparèixer al 2008 per a les aplicacions per mòbils (es llança l’App Store, Android Market i SDK). Una app és un subconjunt de programa, es poden utilitzar en un entorn d’escriptori però no poden ser sistemes operatius ni drivers. A les escoles podem classificar les apps educatives per:
  • Organitzatives pels alumnes: Iprocrastinate, Mendeley, My study life...
  • Organitzatives pels mestres: Mendeley, Socrative...
  • Coneixements: Duolingo, Itooch, Ready4sat...
  • Creació de materials: One note, Camscanner...
Aquestes apps anteriors ja estan creades, però, queden apps per crear que es considerin necessàries i trobem a faltar? Doncs disposem d'Addiante, on podem crear tot tipus d'apps perquè ens ajudin en el dia a dia de l'aula. Nosaltres vam creure oportú crear una app on anar guardant els títols dels llibres que creiem que s'han de treballar a l'aula o són importants per tenir en compte a l'escola.

LES TIC I LES LLENGÜES

Moltes vegades quan pensem en TIC ho associem a l'escriptura, quan la part oral també s'hauria de potenciar. Les TIC són una bona estratègia, ja que possibiliten accions que abans no eren concebudes, com per exemple l'ús d'eines de suport a l'escriptura i a l'oralitat, millorar els productes escrits, organitzar millor les idees i escriure col·laborativament. Per tant, creiem interessant poder treballar les TIC a totes les àrees. Una bona manera pot ésser doblant un vídeo, ja sigui dibuix animat com un documental d'animals. Amb aquesta tasca els infants necessitaran utilitzar tant la llengua escrita, per crear el guió de què diran, com l'oral durant la reproducció del nou vídeo.

dijous, 4 de maig del 2017

LES TIC A L'AULA DE PRIMÀRIA

En aquestes properes entrades faré la meva aportació reflexionant sobre els temes exposats a l'aula, tot donant el meu punt de vista.

ELS MÒBILS A L'AULA

Per què no aprofitar els mòbils per a l'aprenentatge a l'aula? Aquest artefacte és essencial per la vida dels nostres alumnes fora de l'aula, utilitzem-lo i fem un bon ús a l'escola. El mòbil té la mateixa utilitat que les tauletes digitals, per tant, pensem per què no volem el mòbil a l'aula, perquè es despistarien? No pararien atenció? ... res d'això, cal confiar en ells i sobretot, fer un bon guiatge, per mostrar en tot moment els perills i avantatges que es donen els dispositius mòbil. Aquests dispositius enganxen, motiven, engresquen en les diferents tasques que es proposen i ajuden a consolidar els aprenentatges, ja siguin de llenües, matemàtiques, tecnologia, anglès, entre d'altres.

Un bon exemple és realitzar una gimcana per l'escola on es treballessin continguts matemàtics. El mòbil es podria utilitzar per fer fotografies, càlculs, vídeos, o enviar correus i whatsapps al mestre que conduiria la sessió. Una altra manera seria que un grup classe crees una gimcana per un altre grup classe d'un altre nivell.

Per concloure cal dir que hem de tenir en compte que cal que els mestres i les famílies eduquin els infants per tal de fer-los servir correctament, i supervisin les activitats.

SCRATCH I L'ESCOLA PROJECTE

Entrada nova, emocions noves!

Avui ens han visitat els nens i nenes de 3r de l'escola Projecte de Barcelona per ensenyar-nos què és, com funciona i per què fan servir l'Scratch. Primerament van anar dient d'un en un, les característiques d'aquest projecte anomenat Scratch, un entorn de programació visual per blocs adreçat a infants i joves que permet crear històries, jocs i animacions i compartir-les amb altres persones d’arreu del món. 

En aquesta escola, com bé deia un dels seus mestres, la base del programa és l'error, sabent que el plan B és que surti bé. Gràcies a aquest programa es treballa el pensament computacional i el pensament creatiu, és a dir, seqüenciació, interaccions, paral·lelismes, condicionals, esdeveniments, sons a partir de la imaginació, creant, jugant compartint i reflexionant.


Quant a l'experiència viscuda, he de dir que no canviaria res. Els infants s'han mostrat còmodes explicant els passos i mostrant diferents programacions que es poden fer, compartint amb nosaltres quines eren les seves preferides, les més complicades i finalment creant de manera conjunta una nova programació de manera lliure, passant-ho d'allò més bé. He trobat molt interessant veure aquest tipus de programació, ja que he vist una nova manera de què les persones, en aquest cas infants, puguin organitzar, expressar i compartir les seves idees, potenciant així que aquells infants que en altres contextos els costi més l'expressió tinguin la llibertat de poder mostrar tot el que duen dins. 

Només em queda dir gràcies, gràcies nens i nenes de 3r per haver-nos ensenyat l'Scratch, però gràcies també per haver compartit amb nosaltres cada una de les vostres essències com a persona.