dijous, 27 d’abril del 2017

L'ÚS DELS MITJANS I L'EDUCACIÓ EN COMUNICACIÓ

Hola de nou, avui parlarem de l'educació en comunicació també anomenada Alfabetització mediàtica, un procés que consisteix a accedir, analitzar, avaluar i crear missatges dels mitjans de comunicació en una varietat ampla de formes. Utilitza un model basat en la recerca que anima els ciutadans a qüestionar-se sobre el que miren, veuen i llegeixen als mitjans. És important que com a mestres ajudem als infants a ser crítics davant les tecnologies per tal de poder fer una selecció i aprofitar al màxim el que ens poden aportar i oferir.

Però, que vol dir ser analfabet en els mitjans de comunicació?

L'alfabetització mediàtica és la capacitat d'entendre allò que se'ns explica a través dels mitjans de comunicació o bé de poder-nos explicar a través d'aquests. Un article exposa que un estudi de la CE situa a Espanya en el lloc 14 en l'alfabetització mediàtica. Mantenen que els espanyols es mouen amb certes dificultats en l'univers de les tecnologies de la comunicació. A partir d'aquí ens preguntem si l'escola i les famílies estem educant adequadament en l'ús dels mitjans de comunicació. 

Considero que la televisió no fa mal a l'educació si se'n fa un bon ús, al contrari seria contraproduent pels infants, ja que tots sabem que a la televisió hi ha diversos programes i continguts que no són adequats per l'edat en què es troben els infants. Per tant, podríem dir que la televisió sí que pot ajudar a l'educació, ja que hi ha diversos programes que tenen un contingut pedagògic i coherent amb el nivell maduratiu dels infants, és per això que, hem de saber seleccionar i trobar els programes que ens ajuden i ens beneficien per enriquir el nostre coneixement. Tanmateix cal dir que la qualitat dels programes infantils ha baixat, encara que siguin adequats a l'edat, no tenen res a veure amb els que eren produïts quan nosaltres érem petits. Ara hi ha un entreteniment absurd per buscar audiència. Dins d'aquests programes dels quals disposem, la família i l'escola ha de seleccionar aquella que vegi convenient i ensenyar-la per així treballar-la i anar a poc a poc sent crítics amb el que veuen i escolten. Quant al paper del mestre a l'escola, hauria d'estar en constant actualització per a poder detectar quan els infants estan veient programes que no els pertoca i informar a les seves famílies, d'aquesta manera, treballant amb comunitat podrem treure el suc que els mitjans de comunicació ens transmeten.

Cal apuntar que actualment, a Catalunya tenim el CAC (Institució reguladora dels mitjans audiovisuals), que és un organisme que vetlla perquè es compleixi la llei referent a allò que s’emet a la televisió.

Per últim us deixo un vídeo comentat a classe, perquè reflexioneu com ho he fet jo, adonant-nos així de la necessitat de la constant reflexió i més en comunicació, on la seva finalitat és enganxar-nos i moltes vegades ens deixem emportar per l'emoció que ens ha creat en aquell moment sense veure en totalitat el seu rere fons.




dilluns, 24 d’abril del 2017

CREACIÓ DE MATERIALS DIDÀCTICS I RECURSOS PER L'APRENENTATGE AUTÒNOM

Si mirem enrere, podem veure com anteriorment vam aprendre a crear espais on guardar bons recursos, en aquesta nova entrada aprendrem a crear material didàctic i recursos per l'aprenentatge autònom, on el paper del mestre i/o l'infant serà totalment actiu i protagonista. El mestre ha de guiar i acompanyar en aquest aprenentatge dels infants a partir d'un model anomenat flipped classroom. 

Per aquest guiatge a partir de recursos cal remarcar que hi ha de 3 tipus: De visualització de coneixements, la comprovació d’adquisició de sabers i la seva posada en comú.

A continuació exposarem les diferents aplicacions:

  1. Enregistrar explicacions:  Movenote (presentació power point que et permet gravar-te, amb imatge i veu o només veu), Educreations (aplicació per a l'iPad que permet enregistrar la veu i la imatge de la pantalla), Lensoo create (aplicació per a iPad i Android semblant al Educreation)
  2. Preparar el treball de vídeos de manera autònoma: Edpuzzle (recurs per fer preguntes dins dels vídeos), VideoAnt (semblant a Edpuzzle amb més possibilitats), Videonot.es i altres
  3. Preparar materials per a la posada en comú del treball autònom a l'aula: Kahoot, Mentimeter, Google Forms (tots tres permeten veure si s’han realitzat algunes activitats, es poden fer preguntes per saber si s’han complert els objectius).

Després d'haver conegut quina és la finalitat de cada un, per petits grups hem escollit crear-ne un. Nosaltres hem volgut treballar amb Lensoo create, ja que mai havíem tingut l'oportunitat de conèixer aquesta aplicació per idad. Per la creació primerament vam acordar quins coneixements haviem de transmetre, en aquest cas, vam decidir la música, en concret les notes musicals dins del pentagrama. A continuació vam seleccionar quina informació posàvem i com ho explicaríem, i després de moltes repeticions vam aconseguir-ho. M'agradaria comentar que no ha sigut gens fàcil, ja que s'havia de tenir molt clar que i com volíem transmetre-ho, però més complicat era coordinar la veu i la mà que anava realitzant els diferents dibuixos. 

Per concloure, m'agradaria posar èmfasi en la preparació que ha de fer el mestre davant noves aplicacions, suports o recursos, ja que si no coneixem amb el que estem tractant, podem deixar escapar passos necessaris per fer-ne un bon ús. Un exemple va ser el que vam patir nosaltres mateixes. Davant la desconeixença d'aquesta app, no vam poder guardar ni compartir el nostre vídeo, és per això que no podem mostrar el nostre resultat final. 

dijous, 20 d’abril del 2017

El PLA TAC DE CENTRE

Avui en dia, no és possible entendre molts esdeveniments del nostre entorn sense la intervenció de les TAC. Progressivament, l’ús de les TAC s’han de consolidar com una eina per afavorir la millora del procés d’ensenyament i aprenentatge.

L’assoliment de la competència digital per part dels alumnes és la raó per la qual els centres educatius han de definir i actualitzar, de manera periòdica, l’estratègia sobre l’ús de les tecnologies digitals en el procés d’ensenyament i aprenentatge.




El pla TAC és un instrument que té per objectiu formalitzar la governança de la tecnologia en el marc de l'autonomia de centre i del Projecte Educatiu. En el Pla TAC es recullen les característiques actuals del centre amb relació a les TAC, es defineixen els objectius i es planifiquen les actuacions que es duran a terme pel que fa als aspectes organitzatius, didacticopedagògics i curriculars.

Si ens centrem en l'escola on vaig estar de pràctiques, hem de dir, que gràcies a l'analisi davant l'utilització de les TAC, hem comprovat que han incorporat las tecnologies a l'escola però no en fan un bon ús. Partim que l'escola no té un pla TAC, tanmateix tenen dos documents on recullen les característiques actuals del centre en relació a les TAC i els objectius que es proposen per avançar en els cursos pròxims. 

Els objectius de final d'etapa que es proposen davant del repte de les TIC són: 
  1. Adquirir la terminologia adequada a les TAC.  
  2. Dominar les destreses i habilitats bàsiques necessàries per a la utilització de les TAC.
  3. Dominar la utilització dels elements del programari bàsic treballat.
  4. Dominar l’ús de programes d’edició de textos.
  5. Conèixer diferents programes i aplicacions que els permetin crear i editar dibuixos, de forma integrada en la realització de tasques escolars.
  6. Emprar les TIC per cercar, localitzar, recuperar i interpretar informació a partir d’una àmplia diversitat de fonts.
  7. Dissenyar, confeccionar i produir documents usant eines TAC de tipus multimèdia, amb suport hipertextual.
  8. Mostrar interès per adquirir els coneixements tecnològics.
  9. Assolir autonomia davant de problemes tècnics quotidians.


Aquest centre concertat disposa de wi-fi, un projector, un ordinador i una pissarra digital a cadascuna de les aules dels cursos d’educació infantil, primària i batxillerat. A més a més, l'escola destina una aula amb 25 ordinadors, una PDI i un projector per a realitzar l'assignatura d'informàtica, 1h per setmana cada grup classe. 

L'aprenentatge que es duu a terme amb les TIC són totalment tradicionals, no consideren les TIC com a suport per aprendre llengua, matemàtiques, o qualsevol altre contingut, considerant així un recurs que genera situacions en què infants aprenguin per descobriment, o per comparar diverses informacions. Considero que com a mestra és important seguir la formació i realitzar una revisió més constant i acurada de l'ús que en fan de les TIC, i establir objectius específics amb indicadors d'assoliment i actuacions que siguin realistes per avançar de manera coherent i sostenible en la implementació de les TAC al centre.

Per concloure, cal dir que aquesta escola necessita un canvi de filosofia, i entendre l'essència de les TIC. Animaria a utilitzar-se a partir de diverses metodologies com podria ser la flipped classroom, o utilitzar les TIC en diferents moments del dia, no només durant 1 hora a la setmana. 

REPOSITORIS I RECURSOS DIGITALS PER L'APRENENTATGE

Avui en dia podem trobar-ho tot en xarxa, la informació és en massa, és per això que el nostre paper ha de ser actiu i crític, per saber diferencia el que és útil, segur i fiable, d'allò que no ho és. Aquesta cerca moltes vegades comporta molt de temps, per aquest motiu és interessant disposar d'apps, webs o recursos que ens ajudin a seleccionar, organitzar i guardar aquelles informacions, jocs en línia, que s'han considerat útils, per poder utilitzar-les de nou en el futur i/o compartir-ho amb la resta de docents de l'escola. Algunes de les eines amb les quals podem emmagatzemar informació a la xarxa són: Pearltrees, Google Sites, Documents, Presentacions, questionaris google, entre d'altres.

Quant al món educatiu, disposem d'infinits recursos per utilitzar a l'aula o com a gestió per la mestra, alguns d'ells ja coneguts, però d'altres per conèixer. Una bona pàgina on descobrir nous recursos educatius és www.mesrecursoseducatius.com, on es poden trobar multitud de recursos educatius enfocats en diferents àmbits i també en diferents idiomes. També podem utilitzar un Bloc de l'autora Nati Bergadà on trobem diferents recursos educatius classificats en diferents temes, a més també pàgines web on podem trobar més recursos educatius, com és l'exemple de la següent entrada del bloc, on hi ha 20 webs de recursos educatius que no ens podem perdre.

A partir d'aquí, veient la riquesa i quantitat de recursos educatius que tenim a l'abast per utilitzar en el nostre dia a dia a l'aula, ens plantegem crear un espai on anar emmagatzemant pàgines webs interessants, llibre electrònics, aplicacions o vídeos, tots aquests sobre la temàtica de Sant Jordi.

Els passos seguits van ser els següents:
  1. Definir quins camps d'informació creiem que serien útils per omplir una base de dades (hi hauria d'haver uns set o vuit camps) que sigui útil a una escola.
  2. Un cop escollides les dades hem de lligar-les amb les preguntes que s'hauran de fer posteriorment.
  3. Haurem de tenir en compte, també, on ho buscarem, la situació de l'aula i l'organització de les fonts d'informació que utilitzarem.
Aquest recull realitzat sobre Sant Jordi és un exemple, però he trobat interessant realitzar aquesta tasca, ja que d'aquesta manera he vist que una petita acció pot crear un material molt potent per al futur com a mestra.